Estils d'aprenentatge
Els estils d'aprenentatge
Fragment extret del digital "Criatures".
Es pot descarregar de l'enllaç: https://criatures.ara.cat/blogs/excepcionalmentnormal/Quin-estil-daprenentatge-tens_6_1918068177.html
Els estils d’aprenentatge son els mecanismes amb què un alumne és capaç d’aprendre amb més facilitat. Es tracta d’una barreja de factors cognitius i afectius característics que ens permeten estimar com un alumne utilitza el seu entorn d’aprenentatge per aprendre de forma més eficaç. Totes les persones aprenem de forma diferent, mitjançant un estil d’aprenentatge propi.
A què ens referim?
Per exemple, hi ha persones que es senten més còmodes processant la informació a través de recursos visuals, d’altres aprenen millor a través de canals auditius i per tant, aprenen més fàcilment escolant o d’altres persones, que son més sensitives, els agrada el contacte i aprendre manipulant els elements.
Actualment existeix consens en assenyalar l’existència de 5 estils diferenciats d’aprenentatge. Aquests son el visual, l’auditiu, el verbal, el kinestèsic i el multimodal. A continuació els descriuré breument.
L’alumne amb un estil visual és aquell que utilitzarà les imatges, els gràfics, els mapes mentals, els diagrames i d’altres estratègies visuals per facilitar el seu aprenentatge. La representació gràfica de la informació els ajudarà a obtenir millor el coneixement. En canvi, per aquests estudiants, l’estudi a través de textos i lectures serà menys eficaç.
L’alumne amb un estil auditiu serà aquell que aprendrà escoltant al mestre a classe, sobre tot si aquest és un bon comunicador. L’ús de recursos auditius com els audiollibres o els podcasts podrien facilitar-li l’aprenentatge.
Per l’alumne amb un estil verbal, l’ús de la lectura i l’escriptura seran el sistema ideal per als seus aprenentatges. Aquests alumnes faran ús de recursos com prendre apunts a classe, consultar texts on-line, llegir articles o consultar assajos. Per aquests, la informació visual serà més difícil de processar.
Els alumnes d’estil kinestèsic, son alumnes que necessiten manipular la informació, que aprenen fent, tocant, experimentant. Son alumnes que necessiten sentir-se estimulats constantment per tal de no perdre l’interès. Aquests alumnes busquen l’aplicació pràctica d’allò que aprenen, per això necessiten experimentar i cercar relacions significatives.
Hauríem d’afegir un últim estil, el multimodal; que segons alguns autors és el més freqüent. Segons aquest, algunes persones aprenen gràcies a una combinació dels estils mencionats fins al moment tot i que, sempre amb un estil predominant.
Un dels objectius dels pedagogs i dels docents, és conèixer quins estils d’aprenentatge hi ha a les seves aules, per tal d’afavorir les estratègies didàctiques en vers l’aprenentatge dels alumnes i poder així, intentar garantir que tots els alumnes tinguin clara la informació que els volen trametre. Per aquesta raó, és important que els estudiants coneguin el seu estil d’aprenentatge preferit. Això pot afavorir el temps i eficàcia d’estudi, facilitant la optimització dels seus recursos.
En general, els alumnes amb altes capacitats, aprenen més ràpid, amb més facilitat que els companys. Son alumnes capaços de processar informació més complexa i elaborar raonaments més profunds. Alumnes que gràcies a la seva capacitat atencional i observacional, son capaços d’afrontar l’aprenentatge de forma més eficaç. Però això no és sempre així. Arriba un moment en que han d’esforçar-se igual que els companys, un moment en que tot allò que feien ja no els serveix i com no han après els hàbits d’estudi perquè no els feia falta, es troben amb dificultats per afrontar el seu èxit acadèmic. Davant d’això s’han de prendre mesures, fer canvis en les rutines d’estudi i assimilar que sense esforç no hi ha recompensa.
Vols saber quin és el teu estil d'aprenentatge principal? Doncs, en primer lloc, et plantegem aquest test.
Una vegada coneguis quin és el teu estil d'aprenentatge et proposem la següent activitat. Comparteix amb els teus companys quina és la tècnica d'estudi que utilitzes habitualment i digues si, després de la lectura d'aquest post, et planteges introduir alguna tècnica.
Per altra banda, et demanem que facis un únic comentari d'algun dels posts dels teus companys que t'hagi cridat l'atenció.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminasoc visual perque sempre parlo molt i conec la llengua
ResponEliminaSóc visual i no m'ha sorprès perquè necessito mirar el que vull fer sinó no ho se fer
ResponEliminaEl meu estil es visual i ja m'ho esperava, ja ho sabia, sempre m'ho deien i jo ja ho sabia per que no tinc cap altre manera d'estudiar, i la majoria de les coses les aprenc de una maner a visual per què em cota molt retenir informació llegint-la.
ResponEliminaHardik S
El meu estil és visual.
ResponEliminaNo, no m'ha sorprès ja que ja tenia una idea de la meva forma d'estudi.
Intentaré implementar canvis en la meva forma d'estudi però no molt grans ja que hem costa adaptar-me i del contrari baixaria molt més les meves notes.
Eudald R.
Carla A.
ResponEliminaA mi m'ha sortit que el meu aprenentatge és auditiu. Sincerament, ja ho sabia perquè quan escolto a classe, se'm queden molt millor les coses que quan memoritzo per exemple els moviments que ha fet la professora a l'hora d'explicar-ho. Per millorar-ho, prestaré una mica més d'atenció a classe.
Jo també soc auditiu però m'esperava que fiques visual
EliminaLaia J
Segons el text soc auditiu , jo crec que no te molta raó perquè també soc visual perquè sempre que estudio em faig esquemes , a vegades em gravo però lo que em faig sempre son els esquemes perquè jo quan escolto a classe no s'hem queda si que quan m'ho estudio em sona de aver-ho escoltat a classe però mai se'm queda escoltant-ho , tot i que jo soc auditiu i visual jo m'esperava que seria visual .
ResponEliminaLaia J
Et graves fent el musical·lys, es conya no t'ho prenguis malament, et graves i em sembla bé
EliminaA mi també m'agrada fer-me esqumes :)
EliminaSoc visual, però no estic segura perquè moltes vegades per aprendre alguna cosa la repeteixo moltes vegades o ho escric i llavors se'm queda.
ResponEliminaSegons el test soc visual el qual m'ha sorprès ja que no solo fer-me esquemes. El que faig per estudiar es agafar el llibre i aprendrem e memoritzar el tema i després ho explico a mons pares. A vegades, mon pare m'explica alguna cosa que no entenc i així m'entra millor. No vull afegir ninguna tècnica.
ResponEliminaMiquel P.
Soc visual, però jo crec que sóc més multimodal. Després d'haver llegit aquest blog intentare utilitzar diverses formes, com per exemple un mètode auditiu o el visual intentant fer més esquemes a casa i a classe. Trobo que aquest apartat sobre l’aprenentatge a sigut útil i un bon avenç per a aquest blog.
ResponEliminaPol B.V.
A mi també m'ha semblat una mica estrany que em poses que era visual ja que no em faig ni esquemes.
EliminaTens molta raó Pol
EliminaNo me ha sorprès perquè sempre em recordo de les coses amb l'estil visual.
ResponEliminaLeo.
M'ha sorprès una mica, ara sabent que sóc visual fare mes esquemes i diagrames per millorar els estudis.
ResponEliminaLaura L.
Maria Gavaldà
ResponEliminaSoc visual, a mi m'agrada molt fer esquemes, i estudiar per diferents formes, la que més m'agrada és estudiar per esquemes i subratllant del llibre.
Sóc auditiva i no m’ha sorprès perquè estudiï molt poc del llibre i a l’hora de l’examen s'empra m’imagino a la professora parlant, tampoc m’agraden els esquemes.
ResponEliminaA vegades hem grabo i escolto la gravació moltíssimes vegades i també hem va bé que altres persones hem responguin a les preguntes.
Ruth.M.
Jo sóc una persona auditiva que escolta bé i s'expressa bé. I hem va molt bé escoltar al professor i dient a la meva mare que li expliqui el tema. Però no m'ha sorprès perquè sempre estudio de la mateixa a casa. Com aquest mètode d'estudi m'ha anat tan bé des de sempre així que no canviaré la meva forma d'estudi.
ResponEliminaPablo V.
No me he sorpres perque ya ho sabia
ResponEliminaAlberto P.
xD
EliminaSoc Auditiu, no escolto molt a clase pero a casa si escolto moltíssim, a vegades a casa diuen coses me les grabo al cap
ResponEliminaPablo R.
A mi no m'ha sorprès re lo de ser visual perquè jo abans de fer les coses o agafar-les miro com es.
ResponEliminaJo sóc Kinestèsic no ho sè lo que es pero sóc Kinestèsic jo pensava que era auditiu pero no sóc Kinestèsic, perquè sóc molt inquiet. No canviaré la meva forma d’estudiar.
ResponEliminaGuillermo #kinestètic
soc auditiu
ResponEliminaSoc visual
ResponEliminaQuina alegria
EliminaTeniendo en cuenta mis respuestas, soy Kinestesico – Aprendo haciendo. Gesticulo, necesito mucho contacto fisico y tengo a acercarse a las personas para comunicarse.
ResponEliminaM'ha sortit que sóc Kinestètica. No m'ha sorprès ja que jo per estudiar em moc molt i per parlar amb les persones m'agrada expressar-me.
ResponEliminaM'ha agaradat molt fer el test
Jo sóc auditiu lo qual ja m'ho pensava ja que m'es molt facil estudiar si sento les coses perque llegint m'aburreix
ResponEliminaSoc auditiu
ResponEliminaQue be
EliminaVisual, tot i que penso que sóc, més d'una...
ResponEliminaTania B.
ResponEliminaSoc visual.Aprenc sobre tot, a traves de la vista, amb fotografies, esquemes i diagrama!
A mi no m'ha semblat raro
Sóc auditiu.
ResponEliminaVisual – Aprendes, sobre todo, a través de la vista, con fotografÃas, esquemas, diagramas…
ResponEliminasoc visual
ResponEliminaZoe
ResponEliminaSoc auditiva i no m'ha sorprès perquè memoritzo millor si m'ho expliquen.
Sóc visual perquè jo aprenc sobre tot amb esquemes,fent exercicis del tema o amb fotografies
ResponEliminajo soc visual,estic d'acord
ResponEliminaRUT FERNÁNDEZ
ResponEliminaSóc visual, no m´ha sorpres, perque sempre necessito veure-ho tot, i sempre em faig molts esquemes alhora d'estudiar.
Jo sóc auditiu perqué escolto y casa no faig el pal i trec bones notes
ResponEliminaAuditiu, si dic la veritat, m'ha sorpres una mica perque jo a clase a vegades no escolto. Pero per certa part, no m'ha sorpres perque quan em diuen les coses les entenc
ResponEliminaToni
Soc Visual es tic d'acord
ResponElimina